Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszny obiad

  • 50 min

Składniki:

  • -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -2 piersi z kurczaka
    -1 opakowanie szpinaku mrożonego
    -1/2 opakowanie sera feta półtłustego
    -15 pomidorków koktajlowych
    - 1 jajko
    - olej rzepakowy/oliwa z oliwek
    -sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka "złocista", papryka słodka, 1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka nacinamy i marynujemy w przyprawach z odrobiną oleju lub oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę
  • 2. Kurczaka podsmażamy na patelni z obu stron.
  • 3. Rozmnożony szpinak łączymy z fetą, dodajemy soli pieprzu oraz jeden ząbek czosnku
  • 4. Połowę pomidorków blenderujemy, dodając bazylie, sól pieprz. Drugą połowę przekrajamy na pół.
  • 5. Ciasto kroimy na prostokąty tak by dany pas ciasta przykrywał pierś z obu stron. Na jednej połowie ciasta układamy gotowy szpinak, na to kładziemy pierś , następnie połówki pomidorków. Drugą połowę przekrajamy na paseczki i robimy z nich małe warkoczyki. Przykrywamy pierś drugą połową z warkoczykami oraz łączymy warstwy ciasta ugniatając delikatnie palcami na brzegach. Żółtko rozbić i posmarować nim ciasto. Całość pieczemy w piekarniku około 20 min, 180 stopni, termoobieg.
  • 6. Wykładamy upieczonego kurczaka i obok wykładamy zblenderowane pomidorki, Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować