Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka nacinamy i marynujemy w przyprawach z odrobiną oleju lub oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę
2.Kurczaka podsmażamy na patelni z obu stron.
3.Rozmnożony szpinak łączymy z fetą, dodajemy soli pieprzu oraz jeden ząbek czosnku
4.Połowę pomidorków blenderujemy, dodając bazylie, sól pieprz. Drugą połowę przekrajamy na pół.
5.Ciasto kroimy na prostokąty tak by dany pas ciasta przykrywał pierś z obu stron. Na jednej połowie ciasta układamy gotowy szpinak, na to kładziemy pierś , następnie połówki pomidorków. Drugą połowę przekrajamy na paseczki i robimy z nich małe warkoczyki. Przykrywamy pierś drugą połową z warkoczykami oraz łączymy warstwy ciasta ugniatając delikatnie palcami na brzegach. Żółtko rozbić i posmarować nim ciasto. Całość pieczemy w piekarniku około 20 min, 180 stopni, termoobieg.
6.Wykładamy upieczonego kurczaka i obok wykładamy zblenderowane pomidorki, Smacznego !
Komentarze