Pierś kurczaka na słodko-kwaśno

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki .....

Składniki:

  • -kurczak pierś 2 sztuki
    -papryka czerwona 1 mała lub 1/2 dużej
    -cebula 1 sztuka
    -czosnek 2 ząbki
    -ananas z puszki 4 plastry
    -przyprawa do kurczaka słodko -kwaśna 3 łyżeczki
    -bulion drobiowy 1 szklanka
    -cukier opcjonalnie
    -olej do smażenia 2 łyżki

Pierś kurczaka na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć mięso, osuszyć , pokroić w kostkę.
    Obrać cebulę, czosnek drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso, podsmażać do zrumienienia.
    Obsmażone mięso, przełożyć do garnka.
  • 2. Na patelnię dolać trochę oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażać.
    Po dwóch minutach, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa, pokrojonego w małe kawałki.
    Wszystko razem podsmażać chwilkę, dodać do garnka z mięsem..
  • 3. Zalać bulionem, dodać przyprawę do kurczaka, sok z cytryny, zagotować .
    Ewentualnie doprawić cukrem.
    Dusić około 10 minut, mieszać żeby się nie przypaliło.
    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy