Pierś kurczaka na parze ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jedna z nich, z pomidorami i szpinakiem. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Danie jest smaczne i lekkie, bo przygotowane na parze.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 połówek piersi z kurczaka
    8 suszonych pomidorów (w oliwie)
    kilka umytych liści szpinaku (może być mrożony)
    3 gałązki tymianku
    2 ząbki czosnku
    oliwa z zalewy po pomidorach
    Sok z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierś kurczaka na parze ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać.
    Przygotować farsz – szpinak posiekać, jeśli jest mrożony rozmrozić i rozdrobnić. Suszone pomidorki drobno pokroić. Szpinak i pomidory połączyć, doprawić solą i pieprzem.
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Dokładnie pokryć marynatą i odstawić na 15 minut - dzięki temu przejdzie ono smakiem i aromatem użytych przypraw. Do każdej kieszonki włożyć farsz i liście tymianku. Mięso ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15-20 minut. Podawać pokrojone w plastry - zanim rozkroimy mięso, dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować