Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jedna z nich, z pomidorami i szpinakiem. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Danie jest smaczne i lekkie, bo przygotowane na parze.
1 min
Łatwy
Składniki:
6 połówek piersi z kurczaka
8 suszonych pomidorów (w oliwie)
kilka umytych liści szpinaku (może być mrożony)
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
oliwa z zalewy po pomidorach
Sok z cytryny
sól, pieprz
Pierś kurczaka na parze ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać.
Przygotować farsz – szpinak posiekać, jeśli jest mrożony rozmrozić i rozdrobnić. Suszone pomidorki drobno pokroić. Szpinak i pomidory połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Dokładnie pokryć marynatą i odstawić na 15 minut - dzięki temu przejdzie ono smakiem i aromatem użytych przypraw. Do każdej kieszonki włożyć farsz i liście tymianku. Mięso ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotować na parze przez około 15-20 minut. Podawać pokrojone w plastry - zanim rozkroimy mięso, dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.
Komentarze