Pierś kaczki „Saint-Tropez”

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.

Gregorhspeed
  • 45min

Składniki

4 piersi kaczki
300 g kurek
4 szalotki
szklanka bulionu drobiowego
pół szklanki śmietany 18%
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz ziarnisty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kaczki „Saint-Tropez”

  • Pierś kaczki „Saint-Tropez”1. Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem

    Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem je a potem posiekałem.

    Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki.
    Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-050m1oc

Dodane przez: viki2903

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki podana z grzybowymi...

piers kaczki w winno miodowym sosie

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pierś kaczki w winno-miodowym sosie

smacznie prosto, aromatycznie...

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Dodane przez: tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Soczysta, lekko krwista z obłędnym...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

Pierś z kaczki

Dodane przez: Mniam1

Pierś z kaczki z sosem żurawinowym i smażonymi...

Tak przygotowana pierś z kaczki...

Pierś  z kaczki z jabłkami

Dodane przez: joanna1974

Pierś z kaczki z jabłkami

Pierwszy raz odważyłam się przygotować...