Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami

4.51 (162 ocen)

  • 3 godz.

Podzielna pierś z indyka tym razem w wersji rolady. Najlepsza w towarzystwie sosu pieczarkowego i pieczonych ziemniaczków.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok 1 kg piersi z indyka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    6-8 pieczarek (kapelusze)
    250g wędzonego sera
    ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki margaryny zwykłej (Palma, Kasia)
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś rozbijamy na cienki płat 1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
  • Układamy ser i pieczarki 2. Pieczarki smażymy na margarynie do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę i posypujemy po całości fileta.
  • Owijamy roladę boczkiem 3. Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a następnie owijamy plastrami wędzonego boczku.
  • Opiekamy roladę 4. Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160st C ok 1,5 godziny.

Porady

W trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić mięso na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Pierś z indyka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować