Pierś indyka po indyjsku z chlebkiem nann

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W Indiach do przyrządzenia prawdziwej uczty dla podniebienia służą aromatyczne przyprawy. Smak potraw mięsnych czy warzywnych uszlachetnia się dodając gałkę muszkatałową, kolendrę i kardamon.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • GłóWNE SKłADNIKI:
    - pierś z indyka: 400 gramów
    - papryka czerwona i zielona: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - olej: 3 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - woda: 150 mililitrów
    DO MIKSU PRZYPRAW:
    - sól: 1 łyżeczka
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - czosnek (rozgnieciony): 4 ząbki
    - imbir: 1 łyżeczka
    - kardamon mielony: 1 łyżeczka
    - kozieradka: 0.5 łyżeczki
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie (liście): 3 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - goździki rozgniecione: 4 sztuki
    PRODUKTY DO CHLEBKA:
    - mąka: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    - mleko: 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pierś indyka po indyjsku z chlebkiem nann - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy od przygotowania chlebka Naan. Make przesiewamy i dodajemy resztę składników. Wszystko dobrze ugniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie. Odstawiamy uformowane ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
  • 2. Przygotowanie mięsa.
    Pierś z indyka kroimy w kostkę i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy. Kroimy cebulę i dodajemy na patelnię. Wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy do indyka i cebuli. Mieszamy. Wlewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Dodajemy pokrojona paprykę i cukinię.
    Sos musi być lekko gęsty. Jeśli woda za szybko nam wyparuje to możemy podlać więcej.
  • 3. Wracamy do chlebka. Bierzemy małe porcje ciasta i wałkujemy na cienką warstwę (starajmy się wałkować okrągłe chlebki). Po rozwałkowaniu możemy posypać bazylią lub oregano. Placki rozkładamy na nasmarowaną blachę olejem. Pieczemy ok 5 minut. Chlebki muszą być rumiane.
  • 4. Na talerz kładziemy chlebek i polewamy jedną połowę naszym sosem po indyjsku.
    Smacznego. W razie jakichkolwiek pytań bądź sugestii to jestem otwarty do wymiany zdań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować