W Indiach do przyrządzenia prawdziwej uczty dla podniebienia służą aromatyczne przyprawy. Smak potraw mięsnych czy warzywnych uszlachetnia się dodając gałkę muszkatałową, kolendrę i kardamon.
Pierś indyka po indyjsku z chlebkiem nann - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od przygotowania chlebka Naan. Make przesiewamy i dodajemy resztę składników. Wszystko dobrze ugniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie. Odstawiamy uformowane ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
2.Przygotowanie mięsa.
Pierś z indyka kroimy w kostkę i obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy. Kroimy cebulę i dodajemy na patelnię. Wszystkie przyprawy mieszamy i dodajemy do indyka i cebuli. Mieszamy. Wlewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Dodajemy pokrojona paprykę i cukinię.
Sos musi być lekko gęsty. Jeśli woda za szybko nam wyparuje to możemy podlać więcej.
3.Wracamy do chlebka. Bierzemy małe porcje ciasta i wałkujemy na cienką warstwę (starajmy się wałkować okrągłe chlebki). Po rozwałkowaniu możemy posypać bazylią lub oregano. Placki rozkładamy na nasmarowaną blachę olejem. Pieczemy ok 5 minut. Chlebki muszą być rumiane.
4.Na talerz kładziemy chlebek i polewamy jedną połowę naszym sosem po indyjsku.
Smacznego. W razie jakichkolwiek pytań bądź sugestii to jestem otwarty do wymiany zdań.
Komentarze