Pierś grillowana w sosie kurkowym

4.98 (183 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam kurki, zawsze czekam na rozpoczęcie sezonu. Pyszne proste danie nie wymagające wielu przygotowań i czasu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 3 osoby:
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka z nutą cytryny
    sól pieprz
    chili
    papryka słodka w proszku
    2 łyżki oleju
    Na sos:
    100 g prawdziwego masła
    25 dag kurek
    200 g kwaśnej śmietany
    natka pietruszki
    koperek
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    1 mała łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś grillowana w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej wymieszać z przyprawami i zamarynować w tym piersi z kurczaka. Piersi smażyć na grillu przez ok 20 min, tak aby pierś była przypieczona z zewnątrz i soczysta w środku.
  • 2. Kurki oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć, dodać kurki i jeszcze chwilę podsmażać. Zalać wodą i dusić z przyprawami przez ok 40 min. Śmietanę rozrobić z mąką i dodać do kurek na patelni. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać posiekana natkę i koperek. Grillowana pierś polać sosem i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. (ja podałam z mizerią). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Grzyby Kurki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować