Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Świetna propozycja na ciepłe danie, również na zimną przekąskę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś gęsi z kością
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    sól
    1 łyżka smalcu z gęsi
    150 g suszonych śliwek
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami 1. Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę naciągamy tak, aby mięso nie było odsłonięte, przypinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy skórą do góry, skrapiamy roztopionym tłuszczem, zrumieniamy w piekarniku (220 °C), po czym lekko skrapiamy wodą i pieczemy w temperaturze 190°C. Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy napęcznieją, razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami dodajemy do mięsa. Pieczemy do jego miękkości, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kwadrans. Przed podaniem mięso oddzielamy od kości, kroimy na plasterki, dodajemy owoce i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować