''Pierrotowe" ptasie mleczko

5 (1 ocen)

  • 60 min

Mus, ptasie mleczko na bazie czekolady Pierrot". Miód w ....ustach.:)

  • 60 min

Składniki:

  • czekolada orzechowa Pierrot 50 g
    czekolada gorzka 50 g
    masło 100 g
    kakao 1 czubata łyżka
    cukier kokosowy ( może być brązowy) 30 g
    cukier zwykły 70 g
    jajka 3
    żelatyna 2 pełne łyżeczki
    80 ml wody
    biszkopty okrągłe ok.9 sztuk
    duża czekolada Pierrot ok. 7 cząstek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Mus czekoladowy Musy

''pierrotowe" ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ygs3cu 1. Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka chowamy do lodówki.
    Żółtka mieszamy z kakao, ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę.
    Żelatynę wsypujemy do szklanki z grubego szkła i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy.
  • image-0rnsov1 2. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo mieszamy bardzo delikatnie z masą czekoladową.
    Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy.
    Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą.
    Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy.
    Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
    Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady.
    Schładzamy minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować