Pierożki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pulchniutkie i elastyczne z nutą sosu czosnkowego. Można je podawać z różnym farszem.

Składniki:

  • ciasto:

    1/2kg mąki

    1szkl. letniej wody

    1jajko



    Farsz:

    500g szpinaku mrożonego

    1cebula drobno pokrojona

    1ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

    sól, pieprz

    2łyżki oliwy

    gałka muszkatałowa

Pierożki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrajać krążki.
  • 2. Farsz: Na patelni z oliwą szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mrożony szpinak i czekamy aż zmniejszy swoją objętość-przyprawiamy i dusimy przez 10min. Ostudzony farsz nakładamy na krążki wykrojone z ciasta i zlepiamy, gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy