Pierożki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Idealne na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • CIASTO:
    150 g masła (rozpuszczonego)
    400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
    300 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    FARSZ:
    500 g szpinaku mrożonego (liście)
    300 g sera feta
    4 ząbki czosnku wyciśnięte
    sól, pieprz

    DODATKOWO:
    rozmącone jajko do posmarowania pierożków

Pierożki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zmielić, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, zrobić ciasto.
  • 2. Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
  • 3. Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę - sporą - i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.

Porady

Można dodać świeży szpinak. Wyśmienicie smakują też na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy