Pierożki z wiejską pasztetką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki obiad dla zapracowanych ludzi.

  • 40 min

Składniki:

  • Połowa pasztetowej:
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    pieprz
    sól
    wędzona słonina do polania

    Ciasto na pierogi:
    0,5 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    0,5 szkl. ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
    1 szkl. ciepłego mleka
    szczypta soli

Pierożki z wiejską pasztetką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na złoto. Dodajemy pasztetkę pokrojoną na małe kawałki. Mieszamy, przesmażamy. Studzimy.

    Ciasto na pierogi:
    Do miski wsypać mąki, zrobić wgłębienie, wlać olej. Dodać wodę, mleko, sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko ciasto i wykrawać krążki. Ciasta nie trzeba prawie podsypywać mąką.

Porady

Nam najlepiej smakują po wystygnięciu, odgrzane na słonince na złoto. Podajemy z barszczem czerwonym.

Komentarze

Podobne przepisy