Pierożki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Takie pierożki z truskawkami i twarożkiem robiła mi Babcia, gdy ja odwiedzałam...oczywiście truskawki były z babcinego ogródka...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 230 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - truskawki: 250 gramów
    - twarożek śmietankowy: 1 opakowanie

Pierożki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać rozpuszczone masło i połączyć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą zagnieść ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły.
  • 2. Truskawki opłukać, pokroić, wymieszać z twarożkiem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać truskawkowy farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
  • 4. Gotować kilka minut od wypłynięcia, wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową, podawać z listkami mięty i świeżymi truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy