pierożki z szynką i serem

4.49 (175 ocen)

  • 30 min

Doskonały przysmak na ciepło jak również na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
    500gram mąki
    1 łyżeczka soli
    5 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    180ml mleka lub wody
    1 jajko
    Składniki na farsz do pierogów:
    30dag szynki konserwowej
    30dag sera żółtego
    ketchup pikantny/ łagodny wedle gustu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    W mleku/ wodzie rozpuszczamy drożdże dodajemy cukier, mieszamy i zasypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy aż będzie odstawać od rąk.
    gotowe ciasto dzielimy na parę części i każdą część musimy rozwałkować na cienki placek z którego będziemy wycinać kółka.
    FARSZ: szynkę konserwową i ser żółty kroimy w kostkę całość zalewamy ketchupem. Gotowym farszem nadziewamy pierożki , które później smażymy na głębokim tłuszczu. Pierożki można jeść na gorąco ale równie smaczne są i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować