Doskonały przysmak na ciepło jak również na zimno.
30 min
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
500gram mąki
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży
2 łyżki oleju
180ml mleka lub wody
1 jajko
Składniki na farsz do pierogów:
30dag szynki konserwowej
30dag sera żółtego
ketchup pikantny/ łagodny wedle gustu
olej do smażenia
Pierożki z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
W mleku/ wodzie rozpuszczamy drożdże dodajemy cukier, mieszamy i zasypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy aż będzie odstawać od rąk.
gotowe ciasto dzielimy na parę części i każdą część musimy rozwałkować na cienki placek z którego będziemy wycinać kółka.
FARSZ: szynkę konserwową i ser żółty kroimy w kostkę całość zalewamy ketchupem. Gotowym farszem nadziewamy pierożki , które później smażymy na głębokim tłuszczu. Pierożki można jeść na gorąco ale równie smaczne są i na zimno.
Komentarze