Pierożki z soczewicą

0 (0 ocen)

Małe i pyszne z dodatkiem skwareczek idealne na zimowe chłody.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
    1 jajko
    1/2 cebuli
    1 łyżka masła
    1/4 czerwonej papryki
    15 dag szynki
    ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki z soczewica 1. Soczewicę rozgotować i dokładnie odcedzić, następnie po wystudzeniu zmiksować do soczewicy dodać szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę i paprykę pokrojona w taką sama kostkę, dołożyć cebulę pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle oraz przeciśnięty 1 ząbek czosnku, wymieszać dokładnie i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz solą i pieprzem. Kiedy farsz jest już doprawiony dodać do niego jajko i dokładnie wszystko wymieszać.
  • pierożki z soczewica 2. Ciasto:
    Mąkę wysypać na blat dodać do niej jajko, olej, szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia dolewając wody zagnieść gładkie ciasto pierogowe.
    Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie krążki lub użyć tak jak ja formy do pierogów
  • 3. zlepione pierożki ugotować w sporej ilości osolonej wody i podawać gorące polane tłuszczem wytopionym z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować