Pierożki z serem żółtym i cebulą.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna przekąska gotowa w kilka chwil.Pieczone w piekarniku są pyszne.Zapach cebuli rozchodzi się po całym domu.Możemy podać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek np.do barszczu.Pysznie też smakują udekorowane ketchupem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    pół łyżeczki soli
    2-3 łyżki zimnej wody
    mąka pszenna do posypania stolnicy

    nadzienie:
    2 średnie cebule
    10 dag startego żółtego sera
    odrobina oleju do smażenia
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Przekąski Ser

Pierożki z serem żółtym i cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Farsz. 2. Cebulę obrać i pokroić,czosnek obrać i drobno posiekać.Udusić na odrobinie oleju.Przestudzić wymieszać z serem żółtym i posiekaną natką pietruszki.Przyprawić solą i pieprzem.
  • Formowanie. 3. Ciasto wałkować ,wykrawać krążki,nakładać farsz,zlepiać.
  • Na blasze. 4. Układać na blasze.
  • Upieczone. 5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia pierożki nakłuwamy widelcem.

Porady

Ciasto jest tłuste,więc nie musimy smarować blaszki.Nakłuć widelcem w trakcie pieczenia.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować