Pierożki z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zagniatamy ciasto;. Wsypujemy mąkę ,dodajemy pokruszone drożdże, dolewamy olej i wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 40 minut , najlepiej w ciepłe miejsce.
Szykujemy składniki na farsz.
Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwile na oleju, studzimy.
Biały ser rozcieramy widelcem, dodajemy jajka , bułkę tartą, a na koniec wystudzone pieczarki.
Doprawiamy do smaku.
Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice.
Wałkujemy i wykrawamy szklanką koła.
Na każde nakładamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy jak zwykłe pierogi.
Kładziemy na posmarowanej olejem i posypanej maką blaszce.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Komentarze