Pierożki z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

takie moje małe pierożki z pysznym farszem.

  • 30 min

Składniki:


  • Farsz:

    200 g pieczarek

    250 g sera białego

    2 łyżki oleju do smażenia

    pieprz do smaku

    1 łyżka bułki tartej

    2 jajka

    1 łyżeczka bazylii otartej

    sól do smaku

    CIASTO

    20 g drożdży świeżych

    300 g mąki tortowej

    2 łyżki oleju

    szczypta soli

    Dodatkowo

    mąka do posypania

    150 mlwody ciepłej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zagniatamy ciasto;. Wsypujemy mąkę ,dodajemy pokruszone drożdże, dolewamy olej i wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 40 minut , najlepiej w ciepłe miejsce.
    Szykujemy składniki na farsz.
    Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwile na oleju, studzimy.
    Biały ser rozcieramy widelcem, dodajemy jajka , bułkę tartą, a na koniec wystudzone pieczarki.
    Doprawiamy do smaku.

    Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice.
    Wałkujemy i wykrawamy szklanką koła.
    Na każde nakładamy po łyżeczce farszu.
    Zlepiamy jak zwykłe pierogi.
    Kładziemy na posmarowanej olejem i posypanej maką blaszce.
    Smarujemy rozmąconym jajkiem.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

Porady

Gotowe pierożki są idealne na przyjęcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować