Pierożki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Robiłam je wiele razy, danie jest bardzo łatwe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki gorącej wody
    1 jajko
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kostki margaryny
    Farsz:
    1/2 kg pieczarek
    2 1/2 cebuli
    1/4 kostki margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

Pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy cebule z pieczarkami, dodajemy sól i pieprz. Smażymy aż woda z pieczarek odparuje
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, wodę, roztopioną margarynę oraz sól. Ciasto zagniatamy.
  • 3. Następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki, na środek kładziemy farsz składamy na pół i zlepiamy brzegi. Smażymy w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy