Pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makę pszenna łaczymy z mąka ziemniaczana, dodajemy margaryne, żółtko, sol i w razie potrzeby niewielka ilosc wody.Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pol godz do zamrazalnika.
2.Pieczarki obieramy, kroimy w drobne plasterki,wrzucamy na patelnie i zalewamy bulionem.Dusimy pod przykryciem tak długo, az płyn odparuje.Dodajemy tymianek i pozostale przyprawy.
3.Cebule kroimy w drobna kosteczke i podsmazamy na margarynie.Dodajemy smietane.Łaczymy to z pieczarkami, dodajemy natke, chwilke przesmazamy.Studzimy.
4.Ciasto cienko rozwalkowac i szklanka wykrawac krazki.
na kazdym ukladamy po lyzce farszu.Zlepiamy po dwa krazki.Wierzch pierozkow smarujemy rozmaconym zoltkiem.Posypac kminkiem.
5.Piec ok 25 min w 180 stopniach.Najlepiej smakuja na goraco.
Komentarze