Pierożki z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

pyszne delikatne pierozki z farszem z mięsa drobiowego-polecam.

Składniki:

  • 1. Ciasto na pierogi:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka zimnej wody

    2. Farsz mięsny:
    ok.50 dag ugotowanego mięsa drobiowego np udka.
    kawałek , selera i pietruszki -najlepiej gotowane w rosole
    średnia cebula
    3 łyżki oleju
    sól,
    pieprz
    3. Omasta:
    2cebule
    3 łyżki tłuszczu
    oraz

    natka do ozdoby.

Pierożki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Farsz: mięso drobiowe z warzywami zmielić, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na rumiano , lekko ostudzi i , dodać do mięsa. Przyprawić i wymieszać.

    2. Z mąki i wody zarobić ciasto pierogowe. Rozwałkować je na grubość 2mm. Wycinać szklanką krążki. Na środek każdego układać po łyżeczce farszu, zlepić brzegi
    Pierogi należy gotować w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić.
    3. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu.

    Pierogi wykładac na talerze i ozdobic podsmazoną cebulka i natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy