Ciasto:
około 400 g mąki pszennej
mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
1 łyżka oleju
większa szczypta soli
oraz woda po 1/2 szklanki ciepłej i 3/4 zimnej
Farsz:
500 g mięsa drobiowego rosołowego zmielonego
około 300 g pieczarek
1 biała cebula
sól morska
pieprz czarny do smaku
około pół szklanki rosołu
olej
Pierożki z mięsem rosołowym , tartymi pieczarkami i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi :
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej , szczyptę soli oraz gorąca wodę. Wyrabiamy powoli ciasto a następnie dolewamy powoli zimna wodę i zagniatamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy w kulę , przykrywamy .
Farsz:
Pieczarki myjemy( ja również obieram) i ścieramy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju a po chwili dodajemy też pieczarki, zmielone mięso , przyprawy oraz dolewamy trochę rosołu, wyrabiamy farsz.
Ciasto cienko rozwałkowujemy , wycinamy kółka, na każde nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi.
Następnie gotujemy je partiami we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
Okraszamy prażoną cebulką.
Prażona cebulka:cebule kroimy w kostkę posypujemy połową łyżeczki soli i odstawiamy na godzinę.
Następnie posypujemy mąką i prażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pierogi okraszamy prażoną cebulka , dekorujemy świeża natką, smacznego:)
Komentarze