Pierożki z mięsem rosołowym , tartymi pieczarkami i prażoną cebulką

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne w smaku-polecam

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    około 400 g mąki pszennej
    mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
    1 łyżka oleju
    większa szczypta soli
    oraz woda po 1/2 szklanki ciepłej i 3/4 zimnej

    Farsz:
    500 g mięsa drobiowego rosołowego zmielonego
    około 300 g pieczarek
    1 biała cebula
    sól morska
    pieprz czarny do smaku
    około pół szklanki rosołu
    olej

    Do okraszenia:

    2 cebule
    1 czubata łyżka mąki
    szczypta soli
    olej
    oraz
    świeża natka
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem Uszka

Pierożki z mięsem rosołowym , tartymi pieczarkami i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pierogi :
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej , szczyptę soli oraz gorąca wodę. Wyrabiamy powoli ciasto a następnie dolewamy powoli zimna wodę i zagniatamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy w kulę , przykrywamy .
    Farsz:
    Pieczarki myjemy( ja również obieram) i ścieramy na tarce.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju a po chwili dodajemy też pieczarki, zmielone mięso , przyprawy oraz dolewamy trochę rosołu, wyrabiamy farsz.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy , wycinamy kółka, na każde nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi.
    Następnie gotujemy je partiami we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
    Okraszamy prażoną cebulką.

    Prażona cebulka:cebule kroimy w kostkę posypujemy połową łyżeczki soli i odstawiamy na godzinę.
    Następnie posypujemy mąką i prażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Pierogi okraszamy prażoną cebulka , dekorujemy świeża natką, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Farsz pieczarkowy Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować