Pierożki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Tadycyjne pierożki z kapusta i grzybami, nie tylko na wigilijny stół.

Składniki:

  • ciasto
    700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
    400 ml wrzącej wody
    4 łyżki margaryny
    szczypta soli
    1 małe jajko

    farsz
    500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
    60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
    1 duża cebula
    sól,pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować