Tadycyjne pierożki z kapusta i grzybami, nie tylko na wigilijny stół.
Składniki:
ciasto
700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
400 ml wrzącej wody
4 łyżki margaryny
szczypta soli
1 małe jajko
farsz
500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)
1 duża cebula
sól,pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę a następnie zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką.
Komentarze