Pierożki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w mleku i poczekać aż wyrosną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i zioła i powoli połączyć z drożdżami. Zagnieść ciasto i rozwałkować na około 5 mm.
2.Kapustę odgotować. Odcedzić i odcisnąć. 1 cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Pozostałe 2 cebule pokroić drobno podsmazyć na złoto. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce na grubym sitku. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Z ciasta wykrawać szklanką krążki, napełniać farszem i sklejać pierożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka trochę roztrzepać i posmarować wierzch pierożków. Posypać kminkiem. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor w pierniku rozgrzanym do 190 stopni.
Komentarze