Pierożki z kapustą

4.5 (152 ocen)

Mała odmiana od tradycyjnych pasztecików

Składniki:

  • ciasto:
    60 dkg mąki
    1 kostka margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 kostki drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    farsz:
    1/2 litrowego słoika kapusty kiszonej
    50 dkg pieczarek
    3 cebule
    sól, pieprz
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona Przystawki

Pierożki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w mleku i poczekać aż wyrosną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i zioła i powoli połączyć z drożdżami. Zagnieść ciasto i rozwałkować na około 5 mm.
  • 2. Kapustę odgotować. Odcedzić i odcisnąć. 1 cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Pozostałe 2 cebule pokroić drobno podsmazyć na złoto. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce na grubym sitku. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z ciasta wykrawać szklanką krążki, napełniać farszem i sklejać pierożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka trochę roztrzepać i posmarować wierzch pierożków. Posypać kminkiem. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor w pierniku rozgrzanym do 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować