Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką

0 (0 ocen)

Cudowne pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem i pyszną, waniliową śmietaną.. To smak dzieciństwa, smak lata i wspomnienie wspólnego lepienia z babcią.

Składniki:

  • Ciasto
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • mąka pszenna - ok. 2,5 szklanki
    • szczypta soli
    Farsz
    • 0,5 kg jagód
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 2 łyżki cukru
    Do gotowania
    • sól
    • 1 łyżka oleju
    Do podania
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    • Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć.
    • Wymieszać jagody razem z cukrem i bułką.
    Ciasto
    • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.
    • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę.
    • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części.
  • 2. Lepienie pierogów
    • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką.
    • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki.
    • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
    • Gotować przez około 1 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
    • Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia.
    • Pierogi podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Porady

Te pierożki po ugotowaniu można zamrozić a przed samym podaniem ponownie wrzucić na wrzącą wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować