Pierożki z jabłkami

0 (0 ocen)

Moje dzieci je uwielbiają

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki
    1 szkl kwaśnej śmietany
    2 dkg drożdży
    25 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    4-5 jabłek
    2 torebki cukru waniliowego
    Cynamon
    Cukier puder do posypania

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić w większą kostkę wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
  • 2. Mąkę posiekać z tłuszczem dodać śmietanę, rozkruszone drożdże, sól. Wyrobić ciasto (powinno być gładkie i elastyczne). Pozostawić pod miską na 10 minut. Ciasto wałkować na 4 mm grubość. Wykrawać szklanką kółka nakładać nadzienie i zlepiać. Piec ok. 20 min w 180 C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy