Pierożki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

idealne dla dzieci, ale i dla dorosłych

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna Kasia: 125 gramów
    - mąka: 500 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 5 łyżek
    - jabłko: 2 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże oraz cukier.
    Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
    Kasię stopić i ostudzić.
    Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
    Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować je na około 5 -6 mm.
    Szklanką wycinać krążki, na brzegu kółka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć.
  • 3. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
    Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy