Pierożki z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i dobrze schłodzić. Wiśnie razem z zalewą przekładamy do rondelka i podgrzewamy. W 50-70 ml zimnej wody rozpuszczamy dobrze mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Stale mieszamy aby się nie przypaliło. Gotowa frużelina po ok. 3 min gotowania będzie gęsta i błyszcząca. Nadzienie studzimy.
Ciasto dzielimy na pół. Każdą porcję rozwałkowujemy ciut grubiej jak na pierogi. Z ciasta za pomocą kubka wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę owoców i zlepiamy jak pieroga. Na Koniec za pomocą widelca wykańczamy pierożka aby ładnie wyglądał. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor w temp. 180 stopni. Studzimy na tej samej blaszce co pieczemy i ściągamy dopiero po ostygnięciu ponieważ gorące są zbyt kruche. Zimne można udekorować lukrem z wody i cukru pudru. Ciastka spokojnie można przechowywać 2-3 dni na paterze jeśli oczywiście tyle poleżą .
Porady
w wersji wegańskiej masło można zastąpić olejem kokosowym w wersji stałej
Komentarze