Pierożki z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Są bardzo kruchutkie i delikatne. Doskonale smakują także w wersji z serem

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    330 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek cukru pudru

    1 słoiczek drylowanych wiśni w syropie ( u mnie 370 ml)
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Pierożki z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i dobrze schłodzić. Wiśnie razem z zalewą przekładamy do rondelka i podgrzewamy. W 50-70 ml zimnej wody rozpuszczamy dobrze mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Stale mieszamy aby się nie przypaliło. Gotowa frużelina po ok. 3 min gotowania będzie gęsta i błyszcząca. Nadzienie studzimy.
    Ciasto dzielimy na pół. Każdą porcję rozwałkowujemy ciut grubiej jak na pierogi. Z ciasta za pomocą kubka wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę owoców i zlepiamy jak pieroga. Na Koniec za pomocą widelca wykańczamy pierożka aby ładnie wyglądał. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor w temp. 180 stopni. Studzimy na tej samej blaszce co pieczemy i ściągamy dopiero po ostygnięciu ponieważ gorące są zbyt kruche. Zimne można udekorować lukrem z wody i cukru pudru. Ciastka spokojnie można przechowywać 2-3 dni na paterze jeśli oczywiście tyle poleżą .

Porady

w wersji wegańskiej masło można zastąpić olejem kokosowym w wersji stałej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować