Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego

    por

    marchew

    200 g filetu z łososia

    łyżka soku z cytryny

    łyżeczka przyprawy do ryb

    sól, świeżo zmielony pieprz

    łyżka masła

    oliwa

    jajko

    łyżeczka czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, osuszyć i posypać przyprawą do ryb. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.

    Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami.


    Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia.

Porady

Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Farsz Łosoś Por Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować