Pierożki z boczniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

pierożki

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g boczniaka
    1 duża cebula
    kawałek papryki ok 50-60 g
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta majeranku
    4 łyżki bułki tartej
    1 jajko

    ciasto
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli


Pierożki z boczniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również.
    Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć aż odparuje cały płyn.
    Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia.
    Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać .
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić.
    Zagnieść ciasto.
    Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem.
    Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy