Pierożki Twarożki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W karnawale pieczemy chruściki, pączki, oponki i inne słodkości a ja polecam słodkie pierożki.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na masę:
    • 15 dag margaryny
    • 3 żółtka +3 białka
    • 2 łyżki cukru
    • 400 g twarogu półtłustego
    • 2 łyżki budyniu śmietankowego
    Składniki na ciasto:
    • 4 dag drożdży świeżych
    • 2 łyżki cukru
    • 4 szklanki maki pszennej
    • Kostka margaryny
    • 3 żółtka
    • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18 %
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierożki twarożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
    Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny.
    Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.
  • ciasto 2. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą.
  • ciasto 3. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, jeżeli jest za gęste możemy dodać trochę śmietany, po czy rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
  • pierożki 4. Na każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
  • pierozki 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
  • pierozki 6. Deser do kawy gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować