Pierożki twarożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.
2.Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą.
3.Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, jeżeli jest za gęste możemy dodać trochę śmietany, po czy rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
4.Na każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
5.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
Komentarze