UWIELBIAM SZPINAK, WIĘC JEST ON CZĘSTYM SKŁADNIKIEM PRZYRZĄDZANYCH PRZEZE MNIE SMAKOŁYKÓW.
Składniki:
Ciasto: 3 margaryny (po 225 g)
750 g mąki
Ok. 375 ml wody
Farsz: 400 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
2 średniej wielkości papryki czerwone
3 cebulki szalotki
Ok. 500 g wędliny drobiowej
1 opakowanie sera feta
200 g sera żółtego
Pieprz, oregano
Pierożki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki ciasta posiekać starannie nożem na stolnicy, szybko zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na 60 minut.
Farsz: Na patelni rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania, jak woda prawie odparuje dodać papryki pokrojone w kostkę, następnie cebulki pokrojone w kostkę. Podgrzewać aż odparuje woda. Dodać pokruszony ser feta, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Dokładnie wymieszać, tak by ser się stopił. Doprawić pieprzem i oregano. UWAGA!: Nie dodawać soli- ser feta jest wystarczająco słony. Ciasto rozwałkować jak na pierogi (ok. 5mm grubości). Szklanką wykrawać krążki. Na jeden nakładać farsz, przykrywać drugim i zlepiać brzegi. Blachę wysmarować tłuszczem (margaryną), układać na niej pierożki, każdy smarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze ok. 180°C. do zarumienienia (ok. 30-40 minut). Z tej porcji wychodzi około 50 szt. pierożków.
Komentarze