PIEROŻKI SZPINAKOWE

0 (0 ocen)

UWIELBIAM SZPINAK, WIĘC JEST ON CZĘSTYM SKŁADNIKIEM PRZYRZĄDZANYCH PRZEZE MNIE SMAKOŁYKÓW.

Składniki:

  • Ciasto: 3 margaryny (po 225 g)
    750 g mąki
    Ok. 375 ml wody

    Farsz: 400 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    2 średniej wielkości papryki czerwone
    3 cebulki szalotki
    Ok. 500 g wędliny drobiowej
    1 opakowanie sera feta
    200 g sera żółtego
    Pieprz, oregano

    jajko do posmarowania pierożków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta posiekać starannie nożem na stolnicy, szybko zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na 60 minut.

    Farsz: Na patelni rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania, jak woda prawie odparuje dodać papryki pokrojone w kostkę, następnie cebulki pokrojone w kostkę. Podgrzewać aż odparuje woda. Dodać pokruszony ser feta, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Dokładnie wymieszać, tak by ser się stopił. Doprawić pieprzem i oregano. UWAGA!: Nie dodawać soli- ser feta jest wystarczająco słony. Ciasto rozwałkować jak na pierogi (ok. 5mm grubości). Szklanką wykrawać krążki. Na jeden nakładać farsz, przykrywać drugim i zlepiać brzegi. Blachę wysmarować tłuszczem (margaryną), układać na niej pierożki, każdy smarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze ok. 180°C. do zarumienienia (ok. 30-40 minut). Z tej porcji wychodzi około 50 szt. pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować