Pierożki pączkowe z nadzieniem serowo -wiśniowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki w nowej odsłonie- w postaci pierożków z pysznym farszem :) Zadowoli niejednego łasucha wypieków drożdżowych :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    30 g drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    250 ml letniego mleka
    3 łyżki roztopionego masła
    1 łyżeczka spirytusu
    nadzienie: 500 g serka waniliowego
    300 g wiśni w syropie (u mnie własnej roboty)
    cukier puder do oprószenia
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Pierożki pączkowe z nadzieniem serowo -wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki pączkowe z nadzieniem serowo -wiśniowym 1. Zrób rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko i spirytus. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je i odstaw do podwojenia objętości na ok.60 min.
  • Pierożki pączkowe z nadzieniem serowo -wiśniowym 2. Po tym czasie ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj i szklanką wykrawaj kółka. Serek waniliowy wymieszaj z wiśniami. Łyżkę farszu nakładaj na kółko i dokładnie zlep jak pierożek.Tak przygotowane pierożki zostaw jeszcze na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni (ma być go tyle, żeby pierogi zanurzyły się do połowy) i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Pierożki osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować