Pączki w nowej odsłonie- w postaci pierożków z pysznym farszem :) Zadowoli niejednego łasucha wypieków drożdżowych :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mąki
30 g drożdży
1 jajko
5 łyżek cukru
250 ml letniego mleka
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka spirytusu
nadzienie: 500 g serka waniliowego
300 g wiśni w syropie (u mnie własnej roboty)
cukier puder do oprószenia
olej do głębokiego smażenia
Pierożki pączkowe z nadzieniem serowo -wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko i spirytus. Ugnieć gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je i odstaw do podwojenia objętości na ok.60 min.
2.Po tym czasie ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj i szklanką wykrawaj kółka. Serek waniliowy wymieszaj z wiśniami. Łyżkę farszu nakładaj na kółko i dokładnie zlep jak pierożek.Tak przygotowane pierożki zostaw jeszcze na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni (ma być go tyle, żeby pierogi zanurzyły się do połowy) i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Pierożki osącz na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze