Pierożki na słodko z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne na jesienne wieczory

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto
    250 g mąki
    160g cukru
    2 żółtka
    120 g margaryny Palmy z murzynkiem
    1 łyżka śmietany

    Dodatkowo
    2-3 jabłka
    cynamon
    cukier waniliowy
    białko

Pierożki na słodko z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy mąkę i cukier wysiekać z margaryną palmą, następnie dodać żółtka, śmietanę i wszystko razem szybko wyrobić na gładkie ciasto.
    Ciasto wstawić na 30 min do lodówki.
    W tym czasie przygotować jabłka: obrać i pokroić w ósemki

    Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i garnuszkiem wykroić kółka o średnicy ok 6-8 cm. Na połówce każdego kółka ułożyć jabłka i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i przykryć drugą połową kółka.

    Pierożki ułożyć na blaszce i posmarować białkiem.

    Piec w tem. 180 C przez ok 25 min aż będą rumiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy