Pierożki na słodko z bananami i jabłkami

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

zachwycający duet znanych owoców

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    1 jajko
    5 dag masła
    1 szklanka gorącej wody
    sól

    Farsz 1:
    4 jabłka
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka cukru cynamonowego
    1 łyżka mielonych orzechów

    Farsz 2:
    2 banany
    50 dag sera mielonego
    1 budyń waniliowy
    1 łyzka kaszy manny
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierożki na słodko z bananami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dodać pokrojone masło i szczyptę soli, wlać wodę, obsypać maką, po kilku minutach wymieszać nożem, wbić jajko, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na 20 min.
  • 2. Przygotować farsz 1: kilka jabłek zetrzć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Do jabłek dodać resztę składników i wymieszać.
  • 3. Przygotować farsz 2: Dojrzałe banany rozgnieść w misce widelcem, dodać zmielony biały ser i resztę składników. Wszystko razem wymieszać.
  • 4. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykrawać kółka , na środku każdego położyć farsz i zlepiać mocno brzegi. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju ok 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • 5. Gotowe pierogi można podawać z jogurtem naturalnym i prażonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować