Pierożki na słodko z bananami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dodać pokrojone masło i szczyptę soli, wlać wodę, obsypać maką, po kilku minutach wymieszać nożem, wbić jajko, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na 20 min.
2.Przygotować farsz 1: kilka jabłek zetrzć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Do jabłek dodać resztę składników i wymieszać.
3.Przygotować farsz 2: Dojrzałe banany rozgnieść w misce widelcem, dodać zmielony biały ser i resztę składników. Wszystko razem wymieszać.
4.Ciasto na pierogi rozwałkować i wykrawać kółka , na środku każdego położyć farsz i zlepiać mocno brzegi. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oleju ok 3 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
5.Gotowe pierogi można podawać z jogurtem naturalnym i prażonymi orzechami.
Komentarze