Pierożki meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pierogowe z ziemniakami jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego pyszne nadzienie. Czego chcieć więcej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    40 dag mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    farsz:
    50 dag mielonego mięsa
    1 duża cebula
    4 pomidory
    2 garście rodzynek
    3 ząbki czosnku
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki oregano
    2 szczypty chilli
    szczypta cukru
    sól, pieprz
    ponadto
    olej rzepakowy do smażenia

Pierożki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy