Pierożki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło
Komentarze