Pierożki meksykańskie

  • wyświetlono: 5532 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Idealne do czerwonego barszczu, smakują również z sosem tzatziki

groszeksnk

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
3/4 kostki margaryny( rozpuścić)
10 dkg drożdży
1 duża śmietana
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
białka do posmarowania pierożków
Farsz:
2 duże cebule
3 kolorowe papryki
60 dag pieczarek
70 dag piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
30 dkg sera żółtego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki meksykańskie

  • 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, poddusić z przyprawą gyros do miękkości . Paprykę w drobną kosteczkę i również poddusić. Cebulę w kosteczkę i zeszklić. Pieczarki pokroić i przesmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać starty ser i koncentrat do smaku. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie odstawiamy, bo to ciasto nie musi rosnąć. Rozwałkować na ok 5 mm wycinać kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiając brzegi formować pierożki. Piec w 200 stopniach ok 20 min.

Porady

Najlepiej smakują na ciepło

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe pierożki do barszczu

Dodane przez: rzelkazag

Drożdżowe pierożki do barszczu

W tym roku postanowiłam zrobić...

Pierożki do barszczu

Dodane przez: Jaga85

Pierożki do barszczu

Pierożki można odgrzewać w piekarniku....

Chińskie pierożki smażone

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Chińskie pierożki smażone

Pierożki można serwować jako przystawkę,...

Meksykańskie tortille z wołowiną

Dodane przez: monika016

Meksykańskie tortille z wołowiną

Placki z meksykańskim farszem to...

image-0ha3sq3

Dodane przez: lucyna19

Pizzowe pierożki

Miałam troszke wiecej wolnego czasu...

Danie meksykańskie

Dodane przez: RedakcjaPP

Danie meksykańskie

To moje popisowe danie z kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE