Pierożki makowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś szybkiego do popołudniowej kawki .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    4 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 śmietana (u mnie 330ml 18%)
    Pół szklanki cukru pudru
    Nadzienie .
    Pół puszki masy makowej

Pierożki makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki 1. Wszystkie składniki po kolei dodajemy do miski
    Śmietana, mąką, drożdże, cukier , margaryna ,
    Wyrabiamy ciasto.

    Kiedy jest gotowe stolnice podsypujemy mąką i wałkujemy nasze ciasto

    Od szklanki wykrajamy koła .

    Do środka kładziemy po 1 lub 2 łyżeczki masy makowej
    Pieczemy około 10minut w 180°
    Aż się lekko zrumienią.

Porady

Można użyć drożdży instant

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy