Pierożki kiełbasiane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najczęściej pierogi robię, jak zostają ziemniaki z obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg ziemniaków
    - mąki (ilość jest uzależniona od rodzaju ziemniaków)
    - 2 jajka- 2 pętka kiełbasy
    - 2 cebule
    - sól
    - bazylia
    - keczup
    - olej

Pierożki kiełbasiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto.
    2. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, doprawić solą, bazylią, keczupem i podsmażyć. Przestudzić.
    3. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć).
    4. Pierożki usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z keczupem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy