Pierożki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem emerytką, mam wreszcie czas na gotowanie i pieczenie.Uczę młode synowe wykorzystywania w kuchni wszystkiego, co pozostaje z głównych posiłków i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg mąki tortowej
    10 dkg drożdży
    10 dkg margaryny
    3 żółtka + 1 białko (pozostałe białka+1 całe jajko do smarowania pierożków)
    1-1,5 szklanki mleka, sól

    Farsz:1/2 kg cebuli
    gotowane i pieczone mięso (dowolna ilość)
    końcówki wędlin
    surowy boczek (dowolna ilość)
    1 kg pieczarek
    pieprz, sól, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ciasto oraz farsz 1. Ciasto: Zagnieść ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia. Farsz: Cebulę drobniutko pokroić, zeszklić na oleju. Pieczarki odparować, zrumienić na oleju. Mięsko oraz wędlinę przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
  • nadziewanie farszem 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz wyrobić dłońmi. Obcinać porcje ciasta i rozwałkowywać na grubość 3-5 mm. Wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na środku układać farsz, składać w dłoniach pierożki i zlepiać.
  • sposób ułożenia na blaszce 3. Układać blisko siebie na blachach, wysypanych mąką. Gdy podrosną posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C.
  • Propozycja podania 4. Propozycja podania

Porady

Smakują na zimno oraz na ciepło. Można podawać do kapuśniaku, zamiast chlebka. Jako przekąskę maczać w sosie słodko-kwaśnym, od spaghetti lub w keczupie. Są pożywne i bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować