Pierożki drożdżowe

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jestem emerytką, mam wreszcie czas na gotowanie i pieczenie.Uczę młode synowe wykorzystywania w kuchni wszystkiego, co pozostaje z głównych posiłków i nie tylko.

danmon
  • 60min

Składniki

Ciasto: 1 kg mąki tortowej
10 dkg drożdży
10 dkg margaryny
3 żółtka + 1 białko (pozostałe białka+1 całe jajko do smarowania pierożków)
1-1,5 szklanki mleka, sól

Farsz:1/2 kg cebuli
gotowane i pieczone mięso (dowolna ilość)
końcówki wędlin
surowy boczek (dowolna ilość)
1 kg pieczarek
pieprz, sól, majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki drożdżowe

  • przygotowane ciasto oraz farsz1. Ciasto: Zagnieść ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia. Farsz: Cebulę drobniutko pokroić, zeszklić na oleju. Pieczarki odparować, zrumienić na oleju. Mięsko oraz wędlinę przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
  • nadziewanie farszem2. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz wyrobić dłońmi. Obcinać porcje ciasta i rozwałkowywać na grubość 3-5 mm. Wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na środku układać farsz, składać w dłoniach pierożki i zlepiać.
  • sposób ułożenia na blaszce3. Układać blisko siebie na blachach, wysypanych mąką. Gdy podrosną posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C.
  • Propozycja podania4. Propozycja podania

Porady

Smakują na zimno oraz na ciepło. Można podawać do kapuśniaku, zamiast chlebka.
Jako przekąskę maczać w sosie słodko-kwaśnym, od spaghetti lub w keczupie.
Są pożywne i bardzo smaczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

pierożki

Dodane przez: Joatar

Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

No i stało się.. polubiłam szpinak!...

Pierożki kebabowe

Dodane przez: iwona2795

Pierożki kebabowe

Moja przystawka smakowała całej...

farsz w pierożkach

Dodane przez: neelaa

Pierożki Gyros

Pierożki zrobiłam na święta, wymagają...

Pierożki kebabowe

Dodane przez: ankad21

Pierożki kebabowe

Ciasto drożdżowe, mieciutkie, rozpływające...

Szpinakowo- makrelowe pierożki

Dodane przez: Jaga85

Pierożki szpinakowo-makrelowe

Podajemy na ciepło lub zimno. Smakują...

Pierożki do barszczu

Dodane przez: Jaga85

Pierożki do barszczu

Pierożki można odgrzewać w piekarniku....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE