Pierożki ciemne z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jabłka obrać i drobno pokroić
2.Mąkę i kakao wysypać na stolnicę,w środku zrobić dolek,do którego wlać wrzątek,zagarniając mąkę z brzegów.Gdy zostanie już mniej więcej połowa całej ilości suchej mąki,dodać żółtko,olej i sól.Szybko wyrobić miękkie,elastyczne ciasto i pozostawić na suto posypanej mąką stolnicy,nakrywając ściereczką na kilka minut.Rozwałkować ciasto i wykrawać małe krążki,nakładać jabłka posypując cukrem,dobrze zlepić.Gotować w wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez około 5 min od chwili wypłynięcia na wierzch,po włożeniu pierogów należy je zamieszać.Wyjąć z garnka i podawać z odrobiną śmietany ,posypać cynamonem.
Komentarze