pierożki ciemne z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pierożki zrobione z moją córeczką-dzieci stwierdziły,że są smaczne.

  • 35 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki

    3 łyżeczki kakao

    1 żółtko

    1 plaska łyżeczka soli

    1 łyżka oleju

    trochę wrzątku




    4 jabłka

    cynamon

    cukier

    śmietana

Pierożki ciemne z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka obrać i drobno pokroić


    2.Mąkę i kakao wysypać na stolnicę,w środku zrobić dolek,do którego wlać wrzątek,zagarniając mąkę z brzegów.Gdy zostanie już mniej więcej połowa całej ilości suchej mąki,dodać żółtko,olej i sól.Szybko wyrobić miękkie,elastyczne ciasto i pozostawić na suto posypanej mąką stolnicy,nakrywając ściereczką na kilka minut.Rozwałkować ciasto i wykrawać małe krążki,nakładać jabłka posypując cukrem,dobrze zlepić.Gotować w wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez około 5 min od chwili wypłynięcia na wierzch,po włożeniu pierogów należy je zamieszać.Wyjąć z garnka i podawać z odrobiną śmietany ,posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy