Pierożance

4.5 (160 ocen)

  • 45 min

Szybki sposób by zrobić pyszny obiad w kilka chwil.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO,:

    1/2 kg mąki tortowej,
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka,
    2 szklanki wody,

    FARSZ:

    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    250 g białego sera
    1 cebula,
    sól do smaku,
    pieprz do smaku,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto.

    Wałkujemy je na stolnicy podsypując mąką .

    Wykrawamy szklanką kółka.

    Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim kołem .
    Dociskamy na złączeniu palcami lub pomagamy sobie widelcem.

    Farsz przygotowujemy tj. na zwykłe ruskie pierogi.

    Ziemniaki tłuczemy, łączymy z serem i przesmażoną cebulką .
    Doprawiamy do smaku.

    Gotowe krążki kładziemy na dobrze rozgrzany olej i smażymy około pół minuty na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.22 (402 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować