Pierogowe kwiatuszki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wysypac make, zrobic dolek, wlac do niego wrzatek, zagarniajac make z brzegow.Gdy zostanie niewielki wianuszek suchej mąki, odstawic wrzatek, a do troche ostygnietego ciasta dodac zoltko i olej.Wyrobic miekkie, pulchne ciasto, przykryc je miska na 10 minut.
Walkowac ciasto na grubosc ok 3 mm, foremką w kształcie kwiatka wykrawac ciasto.
Borówki przesypujemy tarta bulka z cukrem pudrem.
Nakladac po ok 4-6 borowek i sklejac.Płatki kwiatuszków delikatnie przyciskamy widelcem.(Do przygotowania jednego pieroga potrzebujemy 2 wycięte kwiatuszki .)
Gotowe pierogi-kwiatuszki wrzucac na osolony wrzatek.
Gdy pierogi wyplyna wyjmujemy i podajemy z sosem waniliowym.
2.Sos:
Śmietanę mieszamy z cukrami i nastawiamy na bardzo wolny ogien. Smietana ma sie delikatnie,powoli gotowac, az zrobi się gęsta.
Komentarze