Pierogowe kwiatuszki z borówkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierogi z ciasta parzonego w kształcie kwiatków.Podane z sosem waniliowym.Tym sposobem moje dziecko przekonało się do pierogów z owocami.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki poznańskiej,
    1 zoltko,
    lyzka oleju,
    szczypta soli,
    ok 1 szklanki wrzatku,
    Sos waniliowy:
    1 szklanka smietany 30%lub 36%,
    2-3 łyzki cukru,
    2 cukry waniliowe.

    Dodatkowo:
    borowki amerykanskie,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Pierogi Sosy

Pierogowe kwiatuszki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20a8x82 1. Na stolnice wysypac make, zrobic dolek, wlac do niego wrzatek, zagarniajac make z brzegow.Gdy zostanie niewielki wianuszek suchej mąki, odstawic wrzatek, a do troche ostygnietego ciasta dodac zoltko i olej.Wyrobic miekkie, pulchne ciasto, przykryc je miska na 10 minut.
    Walkowac ciasto na grubosc ok 3 mm, foremką w kształcie kwiatka wykrawac ciasto.
    Borówki przesypujemy tarta bulka z cukrem pudrem.
    Nakladac po ok 4-6 borowek i sklejac.Płatki kwiatuszków delikatnie przyciskamy widelcem.(Do przygotowania jednego pieroga potrzebujemy 2 wycięte kwiatuszki .)
    Gotowe pierogi-kwiatuszki wrzucac na osolony wrzatek.
    Gdy pierogi wyplyna wyjmujemy i podajemy z sosem waniliowym.
  • 2. Sos:
    Śmietanę mieszamy z cukrami i nastawiamy na bardzo wolny ogien. Smietana ma sie delikatnie,powoli gotowac, az zrobi się gęsta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować