Pierogowe krążki z jagodowo- smietankowym nadzeniem podane z bitą smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej.Ciasto rozwałkowac cienko i wykrawac koła za pomoca literatki.
Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.Do jagód dodac smietane cukier wymieszać.
Na kazde kółko wykładać po pół łyzeczki nadzenia , przykryć drugim krążkiem , zlepiac oba krązki do siebie a nastepnie dociskac widelcem.
. W garnku zagotować wodę, wrzucać krążki , gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut. Przed podaniem krążki polać śmietaną wymieszana z jagodami i cukrem( u mnie udekorowałam pozostałym nadzeniem ) , udekorowac bita smietaną.Smacznego:)
Porady
brzeg kazdego krązka delikatnie zwizam woda wokoło, wtedy krązki napewno sie nie rozkleją.
Komentarze