Pierogowe krążki z jagodowo- smietankowym nadzeniem podane z bitą smietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam smaczne krążki pierozkowe z nadzeniem smietanowo jagodowym polane jagodami w smietanie z bita smietana---:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    120ml gorącej wody
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki oleju

    Nadzenie:

    półtora szklanki jagód
    2 łyżki smietany gęstej
    2 łyzki drobnego cukru
    oraz
    bita smietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Dania główne

Pierogowe krążki z jagodowo- smietankowym nadzeniem podane z bitą smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z solą, zalać wodą, wyrobić elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać olej.Ciasto rozwałkowac cienko i wykrawac koła za pomoca literatki.
    Jagody umyć, osuszyć na durszlaku.Do jagód dodac smietane cukier wymieszać.
    Na kazde kółko wykładać po pół łyzeczki nadzenia , przykryć drugim krążkiem , zlepiac oba krązki do siebie a nastepnie dociskac widelcem.
    . W garnku zagotować wodę, wrzucać krążki , gdy wypłyną gotować ok. 2-3 minut. Przed podaniem krążki polać śmietaną wymieszana z jagodami i cukrem( u mnie udekorowałam pozostałym nadzeniem ) , udekorowac bita smietaną.Smacznego:)

Porady

brzeg kazdego krązka delikatnie zwizam woda wokoło, wtedy krązki napewno sie nie rozkleją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować