PIEROGI ZIEMNIACZANE Z OMASTĄ

0 (0 ocen)

Smak dzieciństwa

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    woda
    1/2 łyżki oleju
    przyprawy : sól, pieprz, wegeta,

    Omasta:
    2 średniej wielkości cebule
    100 gram kiełbasy np. śląska
    50 gram wędzonego boczku
    200 ml śmietany 12 %
    olej, sól pieprz, wegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ziemniaczane z omastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą.
    Ciasto:
    Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło.
    Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą.
    Omasta :
    Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować