Pierogi ziemniaczane z omastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą.
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło.
Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą.
Omasta :
Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Kiełbaskę i boczek pokroiłam w kosteczkę dodałam do zeszklonej cebulki. Gdy składniki się podsmażyły zalałam wszystko śmietaną wymieszałam i zagotowałam, doprawiłam do smaku pieprzem i wegetą. Gorącą omastą polewałam pierożki.
Komentarze