PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi ziemniaczane z mięsem pieczonehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/11/pierogi-ziemniaczane-z-miesem-pieczone.jpeg30722304http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-ziemniaczane-z-miesem-pieczone
1.
Ziemniaki opłukać, obrać, zalać wodą, ugotować. Po ugotowaniu, odcedzić i przecinąć przez praskę, wystudzić. Wbić jajka , wsypać mąkę , wyrobić ciasto .Przyrządzić nadzienie. Mięso zemleć w maszynce do mięsa. Dodać posiekany szczypiorek, sół, pieprz roztopiony smalec, wymieszać. Ciasto rozwałkować partiami. Układać na nim kulki mięsa w równych odstępach. Nakryć drugim rozwałkowanym plackiem i docisnąć wokoło. Odcinać kieliszkiem niewielkie pierożki, brzegi docisnąć palcami. Układać pierożki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Gdy się zarumienią wyjąć z piekarnika.
Takie pierożki są doskonałym dodatkiem do czystych zup i barszczu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze