Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 ziemniaków średnich
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    farsz:
    250 g kapusty kiszonej
    200 g pieczarek
    2 łyżki smalcu
    2 cebule
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawy do smaku, sól, pieprz, majeranek, kucharek, czosnek granulowany
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto pierogowe 1. Ziemniaki skrobiemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jak wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa,( u mnie było całe naczynie litrowe) dodajemy obie mąki, żółtka i przyprawy, mieszamy u mnie wyszło bardzo kleiste ciasto ale jak bym dała więcej mąki to wyszły by twarde pierogi. Nabierałam łyżką ciasto, wykładałam na dobrze obsypaną mąką stolnicę, rozklepałam na placek nakładałam farsz i składałam.
  • smażenie pierogów 2. Farsz robiłam jak gotowały się i stygły ziemniaki. Kapustę obgotowałam, odcisnęłam i drobno zsiekałam, cebulkę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na smalcu, dodałam starte na tarce pieczarki i kapustę chwilę wszystko podsmażyłam. Gdy wystygło dodałam jajko, mąkę i przyprawy.
    Zrobione pierogi smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pierogi jeszcze zapiekłam w piekarniku przez 5 minut by doszły.

Porady

Można użyć innego farszu, takiego jaki lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować