Pierogi ze szpinakiem w sosie z kurek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne w smaku pierogi z dodatkiem sosu z kurek.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na pierogi:
    -2 szk. mąki
    -około szklanki ciepłej wody,
    - łyżka oleju

    Składniki na farsz do pierogów:
    -pęczek świeżego szpinaku
    -100 g sera twarogowego
    -łyżeczka oleju
    -średnia cebula pokrojona w małą kostkę
    -przeciśnięty ząbek czosnku
    -pieprz

    Składniki sosu:
    -30 dkg kurek
    -średnia cebula pokrojona w kostkę
    -100 ml (lub ile się chce) śmietany lub jogurtu -to zależy od naszych upodobań
    -łyżka masła lub oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem w sosie z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto, które następnie należy przykryć miseczką i odstawić na ok. pół godz. do odpoczęcia.
  • 2. W czasie, gdy ciasto "odpoczywa", przygotowujemy farsz do pierogów.
    --na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojony szpinak, całość dusimy do momentu, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość
    -do gotowego szpinaku dodajemy ser twarogowy rozdrobniony za pomocą widelca
    -wyrabiamy masę goprawiając do smaku pieprzem i solą
  • 3. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich tradycyjne krążki, do których wkładamy farsz szpinakowy.
  • 4. Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (do wody można dodać łyżkę oleju, co zapobiega sklejaniu się pierogów) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min. od wypłynięcia.
  • 5. Pierogi można podać z przesmażoną cebulką lub w wersji bardziej wykwintnej i jesiennej z sosem ze świeżych kurek.
    Wykonanie sosu;
    - na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy delikatnie cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki
    -szybko przesmażamy, a następnie podlewamy minimalna ilością wody i dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu i pod koniec duszenia dodajemy śmietanę lub jogurt
    -gotową potrawę oprószamy natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować