Pierogi ze szpinakiem twarogiem i czosnkiem niedzwiedzim

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

smaczne domowe pierogi a aromatycznym, sycącym farszem, polecam

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    2, 5 szklanki maki pszennej
    około 200 ml gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    Nadzenie:
    250 g szpinaku
    400g twarogu białego tłustego
    4 listki czosnku niedzwiedziego
    1 mały ząbek czosnku
    oraz zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi pieczone Kołduny

Pierogi ze szpinakiem twarogiem i czosnkiem niedzwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pierogi:
    Mąkę łączymy z solą i ciepłą wodą, zagniatamy elastyczne ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstwiamy na pół godziny.
    Farsz:
    Szpinak myjemy w zimnej wodzie, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Twaróg kruszymy w miseczce. Listki czosnku niedzwiedziego siekamy.
    Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy objętość, a płyn wyparuje.
    Po lekkim przestudzeniu łączymy z twarogiem,i posiekanymi listkami czosnku , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółeczka. Nakładamy po łyżeczce farszu szpinakowo-serowego. Sklejamy.

    Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy po około 2 minutach wypłyną na wierzch, odcedzamy, Smacznego.

Porady

podajemy same lub np. ze smażoną, duszoną cebulką albo z zieleniną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Twaróg Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować