Pierogi ze szpinakiem twarogiem i czosnkiem niedzwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi:
Mąkę łączymy z solą i ciepłą wodą, zagniatamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstwiamy na pół godziny.
Farsz:
Szpinak myjemy w zimnej wodzie, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Twaróg kruszymy w miseczce. Listki czosnku niedzwiedziego siekamy.
Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy chwilę czosnek. Dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy objętość, a płyn wyparuje.
Po lekkim przestudzeniu łączymy z twarogiem,i posiekanymi listkami czosnku , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółeczka. Nakładamy po łyżeczce farszu szpinakowo-serowego. Sklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy po około 2 minutach wypłyną na wierzch, odcedzamy, Smacznego.
Porady
podajemy same lub np. ze smażoną, duszoną cebulką albo z zieleniną
Komentarze