Uwielbiam połączenie szpinaku i fety, tym razem jako nadzienie do pierogów
Składniki:
Z podanych składników wychodzi ok 50 pierogów
Na ciasto:
600 g mąki pszennej+ mąka do podsypywania
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
1 kopiata łyżka margaryny do smarowania chleba
1 łyżka margaryny do smażenia
Na farsz:
400 g świeżego szpinaku
270 g fety
6-8 połówek suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
pieprz
Na na sos:
400 ml słodkiej śmietanki
200 ml zimnej wody
300 g startego żółtego sera
60 g camemberta
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ponad to:
1 duża łyżka soli
3-4 łyżki oleju
Pierogi ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak i pomidory drobno siekamy.
2.Smażymy na margarynie aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje.
3.Kiedy szpinak już odparuje dodajemy pokrojony w kostkę ser i smażymy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
4.Śmietankę zagotowujemy z wodą, dodajemy do garnka starte sery i mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy solą (w zależności jak słony ser mamy), pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
5.Mąkę przesiewamy i zalewamy gorąca wodą, po chwili dodajemy jajko i margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki, które nadziewamy farszem, dokładnie sklejamy. (ja wycinam wycinarką do pierogów).
6.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podajemy z sosem serowym.
SMACZNEGO!
Komentarze