Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko, za pomocą widelca zabierać mąkę z brzegów. Dolewać stopniowo wodę, wyrobić ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie dosypać mąkę).
2.Wykonać farsz: Ziemniaki ugotować, odcedzić i pognieść za pomocą widelca. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Szpinak rozmrozić na patelni. Cebulę wraz z tłuszczem oraz szpinak dodać do ziemniaków, wymieszać, przyprawić do smaku.
3.Ciasto rozwałkować (wcześniej blat posypać mąką). Za pomocą szklanki wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć farsz, zlepić pieroga.
4.Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować od wypłynięcia ok. 5 min. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem.
Komentarze