Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

5 (198 ocen)

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-szpinakowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    250g ziemniaków
    1 większa cebula
    4 łyżki mrożonego szpinaku
    sól, pieprz, wedeta, ostra papryka

    Dodatkowo:
    2 cebule
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko, za pomocą widelca zabierać mąkę z brzegów. Dolewać stopniowo wodę, wyrobić ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie dosypać mąkę).
  • farsz 2. Wykonać farsz: Ziemniaki ugotować, odcedzić i pognieść za pomocą widelca. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Szpinak rozmrozić na patelni. Cebulę wraz z tłuszczem oraz szpinak dodać do ziemniaków, wymieszać, przyprawić do smaku.
  • nakładanie farszu i lepienie pierogów 3. Ciasto rozwałkować (wcześniej blat posypać mąką). Za pomocą szklanki wykrawać koła, na środek każdego z nich nałożyć farsz, zlepić pieroga.
  • pierogi 4. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować od wypłynięcia ok. 5 min. Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką wraz z tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować